Kalite Seçenek değil, Gerekliliktir...
Başarınız Arma ile Şekilleniyor...
Çeşitli sektörlerin çeşitli belgelendirme ihtiyaçlarında doğru tercih her zaman Arma Belgelendirme. Başarınızı ve kalitenizi doğru ifade etmek ve bir adım öteye taşıyabilmek için belgelendirme hizmetlerimizi inceleyin.
Kalıcı Başarı için Kalıcı Çözümler...
Sürdürülebilir bir başarı elde etmek için geçici değil kalıcı çözümleri tercih etmelisiniz. Kalite belgeleri, faydalı ürün ya da marka gibi size uzun yıllar başarıyı sağlaycak çözümler için kalıcı bir çözüm ortağınız olmalı.
0.543
695 52 11
0.533.136 70 33
info@armabelgelendirme.com
ISO 9001:2008 KALİTE YÖNETİMİ SİSTEMİ

ISO 9001:2008 KALİTE YÖNETİMİ SİSTEMİ

 

Günümüz dünyasında sanayi , teknoloji vb konular yaşanan gelişmeler toplumları kıyasıya bir rekabete ve her geçen gün yeni gelişmelerin yaşandığı ekonomik bir yarışa itmiştir. Bu baş döndürücü gelişmeler ve rekabet ortamında ayakta kalabilmek , tüm sektörlerde müşteri ihtiyaç ve beklentilerine uygun mal ve hizmet üretiminin sağlanmasıyla gerçekleşebilecektir. Bu da ancak, işletmelerde, satın alma aşamasından başlayarak pazarlama ,tasarım, üretim , kalite kontrol ve satış sonrası hizmetlere kadar tüm aşamaları kapsayan ve sürekli gelişmeyi hedefleyen Kalite Yönetim Sisteminin uygulanmasıyla mümkün olabilecektir.

ISO "International Organization for Standardization" kısaltmasıdır ve uluslararası standardizasyon örgütünün oluşturduğu kalite yönetim standardını simgeler.

Kalite Yönetim Sistemi konusunda ISO 9000 Kalite Sistem Standartları 1987 yılında yayımlandığı tarihten itibaren en fazla ilgiyi ve uygulama alanını bulan uluslararası bir standart ve kılavuz haline gelmiştir.

ISO 9000 Kalite Standartları Serisi, etkili bir yönetim sisteminin nasıl kurulabileceğini, dokümante edilebileceğini ve sürdürebileceğini göz önüne sermektedir.

ISO 9000 Belgesi, ilgili kuruluşun ürün veya hizmetlerinin uluslararası kabul görmüş bir yönetim sistemine uygun olarak sevk ve idare edilen bir yönetim anlayışının sonucunda ortaya konduğu ve dolayısı ile kuruluşun ürün ve hizmet kalitesinin sürekliliğinin sağlanabileceğinin bir güvencesini belirler.

ISO 9001 Belgesi, etkin kalite yönetim sistemini tanımlayan bir standarttır. Kuruluş bu standardın şartlarını sağladığında ISO 9001 belgesini alabilir.

ISO 9001 Belgesi’nin kullanımı; ISO 9001 belgesi çok sayıda müşteri tarafından istenmektedir. Bu belge yalnız başına size bir pazar avantajı sağlayacaktır. Ancak bu fayda daha önce de değinildiği gibi kısa vadelidir.

ISO 9001, pazar avantajı dışında kuruluşunuza bir sürekli iyileştirme mekanizması ve disiplini kazandırır. Ancak belgenin alınması kusursuzluğu başardığınız anlamına gelmez. ISO 9001 belgeli bir kuruluşta her problem bir iyileştirme fırsatı olarak görülür. Problemin çözümünden önemlisi onun bir daha tekrarlanmamasını sağlamaktır.

I

SO 9001:2008 TARİHCESİ

ISO 9000: Organizasyonların müşteri memnuniyetinin artırılmasına yönelik olarak kalite yönetim sisteminin kurulması ve geliştirilmesi konusunda rehberlik eden ve ISO tarafından yayınlanmış olan bir standartlar bütünüdür.

ISO 9001: Kalite Yönetim Sistemlerinin kurulması esnasında uygulanması gereken şartların tanımlandığı ve belgelendirme denetimine tabi olan standarttır. Verilen belgenin adıdır.

ISO 9001:2008: ISO 9000 Standardı, her 5 yılda bir ISO tarafından gözden geçirilmekte ve uygulayıcıların görüşleri ve ihtiyaçlar doğrultusunda gerekli revizyonlar yapılarak yeniden yayınlanmaktadır. 2009 rakamı, bu revizyonun 2008 yılında yapılıp, yayınlandığını gösterir versiyon tarihidir (ISO 9001:2008 versiyonu).

 

TS EN ISO 9000:2008 SERİSİ

TS EN ISO 9000 standartları dört temel standarttan oluşmaktadır. Bunlar;

 ***TS EN ISO 9000:2008 Kalite Yönetim Sistemleri-Temel Kavramlar,Terimler

 ***TS EN ISO 9001:2000 Kalite Yönetim Sistemleri-Şartları

 ***TS EN ISO 9004:2000 Kalite Yönetim Sistem-Performansının İyileştirilmesi İçin Kılavuz

 ***TS EN ISO 19011:2004 Kalite ve Çevre Tetkiki İçin Kılavuz

 

ISO 9001:2008 MADDELERİNİN YAPISI

*Kapsam

*Bilgi Referansları

*Terimler ve Tanımlar.

*Kalite Yönetim Sistemi .

*Yönetim Sorumluluğu.

*Kaynak Yönetimi.

*Ürün Gerçekleştirme.

*Ölçme, Analiz ve İyileşme.

*4,5,6,7,8 Maddeler zorunlu şartlardır.

 

ISO 9001:2008 REVİZYONU

*ISO 9001:2008'e GEÇİŞ

*ISO9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi - Şartlar standartı Mart 2009 tarihli olarak yayınlanmıştır.

*ISO 9001:2000 standardına göre yayınlanmış belgeler Mart 2010 tarihinde geçerliliğini yitirecektir. Bu dönem boyunca ISO 9001:2000 standardına göre belgeli kuruluşlarla IS0 9001:2008 standardına göre belgeli kuruluşların statüsü aynı olacaktır.

*ISO 9001:2008 standardı yeni bir gereklilik ortaya koymamaktadır, ancak yürürlükteki standartta belirtilen gerekliliklere açıklık getirilmiştir.

 

IS0 9001-2008 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİNİN FAYDALARI

ISO 9001 Belgesinin Kullanımı ISO 9001 belgesi çok sayıda müşteri tarafından istenmektedir. Bu belge yalnız başına kuruluşunuza bir pazar avantajı sağlayacaktır. Ancak bu fayda daha önce de değinildiği gibi kısa vadelidir. ISO9001 pazar avantajı dışında, ARMA DANIŞMANLIK VE EĞİTİM gözetiminde kuruluşunuza bir sürekli iyileştirme mekanizması ve disiplini kazandırır. Ancak belgenin alınması kusursuzluğu başardığınız anlamına gelmez. ISO 9001 belgeli bir kuruluşta her problem bir iyileştirme fırsatı olarak görülür. Problemin  bir daha tekrarlanmamasını sağlamak, çözümünden daha önemlidir.

Ülkemizde 720 belgeli şirkete uygulanan araştırma sonuçları, ISO 9001’in yararlarını şu şekilde ortaya koymaktadır.

***DIŞ YARARLAR:

*Kuruluşun imajının güçlenmesi,

*Müşteri memnuniyeti,

*Müşteri artışı,

*Rekabet gücünün artması,

*Daha iyi tedarikçi ilişkileri sağlar.

 

***İÇ YARARLAR:

*Yönetimin etkinliği,

*Olumlu kültürel değişim,

*Kalite bilincinin oluşması,

*Daha iyi bir dokümantasyon, sistematikleşmek,

*Standardizasyon ve tutarlılık,

*Etkinlik ve üretkenlik artışı,

*Maliyetlerin azaltılmasını sağlar,

 

ISO 9000:2008'in GENEL  ANLAMDA YARARLARI

*Çalışanların kalite bilincinde artış sağlanması

*İşletmenin piyasa itibarında artış sağlanması (prestij)

*Pazarlama faaliyetlerinde rakiplerden farlılık sağlanması

*İşletmenin uluslararası geçerliliğe sahip bir kalite belgesi edinmesinin getirdiği ticari avantajlardan yararlanabilme (ihracat için kalitenin belge ile ispatlanabilmesi)

*Müşteri memnuniyetinde ve müşteri sadakatinde artış sağlanması

*Hata oranlarında, firelerde, yeniden işlemelerde azalma sağlanması

*Girdi, üretim ve son kontrollerin etkin olarak yapılmasının sağlanması

*Tedarikçilerin seçiminde, değerlendirilmesinde ve takibinde kolaylık sağlanması

*İşletme içi yetki ve sorumlulukların tespitinde ve dağıtılmasında kolaylık sağlanması

*İşletme faaliyetlerinin standartlaştırılmasını sağlayacak dökümantasyonun (altyapının) oluşturulması

*Geçmişe yönelik kayıtların düzenli bir şekilde tutulmasını sağlayacak altyapının oluşturulması

*Veriler ve istatistiksel ölçümler doğrultusunda durum analizlerinin yapılabilmesi ve geleceğe yönelik kararlarda bu analiz sonuçlarının kullanılabilmesi

*Kurumsallaşma yolunda önemli bir adım atılmış olması

ARMA DANIŞMANLIK VE EĞİTİM belgelendirme konusunda firmalara gereken desteği vermektedir…